Učitavanje...

Nudimo Vam konsultacije iz oblasti pedijatrije.

Beba je nervozna, neutješno plače duže od tri sata, crvena je u licu, trza ručicama i nožicama – za pedijatre ovo su neki od sigurnih znakova da vašu, tek rođenu bebu muče grčevi u stomaku. Stručnjaci navode da se oni javljaju kod 20 odsto beba te da najčešće počinju 15. dana života i traju puna tri mjeseca.

 

-Svaki taj simptom zahtjeva pedijatrijski pregled. Ako na osnovu anemneze i kliničke slike dodjemo do dijagnoze da su to kolici, to ne zahtjeva daljnu dijagnostičku obradu. Jedna bitna stvar je savjet smiriti roditelje i reći im da je to jedno benigno stanje koje ne utiče na zdravlje djeteta i  značajno je upotreba nekih terapijskih mjera koje mi preporučujemo. Jedna od njih je i davanje probiotika koji se daju do trećeg mjeseca života i smanjuju incidencu kolika- istakla je dr Ana Cvjetinović, pedijatar u Zdravstvenoj ustanovi Polymed, Doboj.

 

Grčevi se jednako javljaju kod dječaka i kod djevojčica i ne ostavljaju nikakve posljedice na zdravlje mališana, ističu pedijatri.

 

-Djeca koja su na prirodnoj ishrani nastavljaju da se doje. Ukoliko su djeca na običnim mliječnim formulama, preporučujemo specijalne mliječne formule. Rezultate možete očekivati sedam dana nakon uzimanja te specijalne mliječne formule- istakla je dr Ana Cvjetinović, pedijatar u Zdravstvenoj ustanovi Polymed, Doboj.

 

Uzrok nastanka grčeva kod beba još uvijek nije poznat. Ukoliko su oni praćeni krvavom i sluzavom stolicom, povraćanjem i temperaturom, roditelji obavezno trebaju dovesti bebu na pregled kod pedijatra, savjetuju u Zdravstvenoj ustanovi Polymed.

 

 

 

 

ZAKAŽITE TERMIN
Polymed-Doboj

Prim. spec. dr med. Ana Cvjetinović

Uzrok nastanka grčeva kod beba još uvijek nije poznat.