Učitavanje...

LJETOVANJE - PUTNA APOTEKAPolymed-Doboj

Putna apoteka je obavezan dio prtljaga. Ako putujete sa djecom, ponesite neophodne lijekove.

Obavezno se držite preporučenih doza, a najbolje prije puta konsultovati Vašeg pedijatra.

Preporučujem sledeće lijekove!

LIJEKOVI ZA OBARANJE TEMPERATURE - ANTIPIRETICI
Ibuprofen ili paracetamol su lijekovi koji snižavaju povišenu temperaturu. Pored sirupa treba ponijeti i čepice. Čepici su važni kada dijete povraća ili neće da proguta sirup. Čepiće ne treba koristiti kada dijete ima proliv, samo se nadražuje već iritirano crijevo. Pored skidanja temperature ovi lijekovi ublažavaju bol.

LIJEKOVI ZA ALERGIJU
Alergija su česte na ljetovanju. Zato treba imati antihistaminik sirup/Presing, Flonidan, Aerius.

KAPI ZA NOS
Zapušen nosić smeta djetetu, pogotovo bebama. Postoji mogućnost razvoja uva. Zato su kapi neophodne. Kapi se daju 3-4 dana.

Preparati za nadoknadu tečnosti/tokom povraćanja ili proliva.

Obično se radi o ljetnjim infekcijama organa za varenje, ali su česta i trovanja. Liječe se nadoknadom tečnosti/elektrolitima. Jedna do 2 kašičice na 5-10 minuta. Probiotici su preparati koji potpomažu varenje u crijevima i sadrže dobre bakterije. Daju se kada prestane povraćanje.

OBRADE RANE
Za obrade rane je potreban aseprican rastvor/povidon jod i sterilna gaza.

Lijekovi protiv putnog povraćanja, većina djece dobro podnosi put, ipak neki imaju izraženu mučninu tokom putovanja i završava se povraćanjem. Pred put lagan obrok sa malo tečnosti, voda se daje često po malo.

Tabletice protiv povraćanje se daju pred put, a ne kad se mučnina pojavi.
Predškolsko dijete može da dobije 1/4 tablete maksimalno 3x dnevno, a školska djeca 1/2 tablete. Ovaj preparat se dobro podnosi, a jedini sporedni efekat je pospanost djeteta .

PREPARATI PROTIV UJEDA INSEKTA
Repelenti su rastjerivaci insekata/Mapez, Autan/Kada se nanese na kožu odbijaju insekte. Postoje razni gelovi koji hlade kožu posle ujeda i ublažavaju zapaljenje