Učitavanje...

ALERGIJA NA PROTEINE KRAVLJEG MLIJEKAPolymed-Doboj

Alergijske reakcije su u stalnom porastu. Na listi alergijskih bolesti je i alergija na proteine kravljeg mlijeka.

KAKO NASTAJE?
Kravlje mlijeko sadrži drugačije proteine od majčinog mlijeka, pa su potencijalna opasnost za bebu. Oni su krupni, a kada prođu kroz crijeva bivaju prepoznati od strane imunog sistema, kao strani i počinje realcija stvaranja antitijela koja pokreću alergijsku reakciju.
Alergijska reakcija može biti brza kada se ispoljava u prvim satima od kontakta sa kravljim mlijekom , ali nekada i podmukla, odložena pa se na nju ne misli i nastaje danima posle konzumacije kravljeg mlijeka.

KADA SE JAVLJA?
Javlja se kod beba, posle kontakta sa kravljim mlijekom u prvoj ili drugoj godini života. Opisana je i posle neke akutne ili hronične bolesti crijeva koja je dovela do alergijske reakcije.
Kao i kod ostalih alergijskih bolesti nasledni faktor ima uticaja. Suština je u predispoziciji djeteta tj. atopijskoj konstituciji, Obično neko u porodici ima alergijsku bolest , ali dijete može biti i prvi član familije koji ima alergiju.

KAKO SE POZNAJE?
Brza reakcija u vidu osipa po koži, oko usta, praćen otokom usnica. Moguć je i proliv ili nagla pojava grčeva može nagovjestiti alergiju na protenisko kravlje mlijeko. Druga spora ili odložena reakcija se teže otkriva.
Beba je nervozna, odbija da jede, ima lošu stolicu, ne napreduje na težini. Onda nastaje problem sa kožom ekcem/atopijski dermatitis.

Kada se posumnja na alergiju na proteinsko kravlje mlijeko moguće je uraditi alergo testove na proteinsko kravlje mlijeko.
Praćenje djetetove reakcije je dovoljno da se postavi dijagnoza i prekine davanje kravljeg mlijeka. 
Dojenje je najbolja preventiva, produženo dojenje smanjuje vjerovatnoću nastanka alergije na kravlje mlijeko. To su potvrdile brojne medicnske studije.
Kada se posumnja na alergiju na proteinsko kravlje mlijeko savjetuje na majci da prekine unos mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kada se isključi kravlje mlijeko i vodi računa o tome, alergija na proteinsko kravlje mlijeko je prolazna od većeg broja djece. Obično prolazi do 2 godine života. Ali ponovo uvođenje kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda je postupno i uz kontrolu pedijatra.

LIJEČENJE.
Prvi korak su hipalergene formule koje sadrže hidrolizate mliječnih proteina. To su formule u kojima su proteini kravljih mlijeka „isjeckani“ i imaju manji alergijski potencijal.

INTOLERANCIJA ZA LIJEČENJE ŠEĆERA - LAKTOZU
Intolerancija nije alergija, već nemogućnost djetetovih crijeva da vare mliječni šećer/ laktozu. Obično je prolazna i javlja se posle infekcije crijeva. U kasnijim godinama može biti i trajna, a rješava se upotrebom mlijeka bez laktoze.