Učitavanje...

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti



Polymed-Doboj

S namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove roditelji, Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO) i njene članice 15. februar proglasile su Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, čija je svrha informirati javnost o problemima najmlađih bolesnika, prikupiti sredstva za njihovo liječenje, ali i rad lokalnih roditeljskih udruženja.

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u doba od jedne do 14 godina.

Pretpostavlja se da više od 70% djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja.

Međutim, svega 20% djece ima pristup modernom liječenju. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80% od ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Upravo zbog toga u maju 1994. u Španjolskoj je osnovana Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), koja okuplja udruženja roditelja djece oboljelih od raka iz šezdesetak zemalja, a roditelji mogu dobiti informacije o adekvatnom liječenju njihova djeteta. 

 

Liječenje djece s malignim bolestima vrlo je kompleksno i potrebno ga je provoditi u specijaliziranim pedijatrijskim onkološkim centrima, gdje rade posebno obrazovani doktori, medicinske sestre i stručnjaci drugih profila. 

Liječenje se sastoji od primjenjivanja operacije, hemoterapije ili radioterapije, ali i psihosocijalne podrške djeci i kompletnoj porodici.

Saradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju. 

Mnogi roditelji smatraju da djetetu ne treba reći da ima rak, nego ga "poštediti" istine. Međutim, većina djece zna da je ozbiljno bolesna, a neka vjeruju da je bolest kazna za nešto što su učinila i nepotrebno osjećaju krivicu. Djecu je potrebno nježnim i iskrenim razgovorima upoznati s bolešću te im pružiti podršku, ohrabrenje i ljubav.

Istina umanjuje stres, strah i osjećaj krivice, a povećava saradnju u liječenju bolesti.