Učitavanje...

OTVARANJE HISPA CENTRA U ZU SC "POLYMED"



Polymed-Doboj

U Republici Srpskoj oko 35 odsto ljudi oboljelih od hipertenzije u manjem je ili većem riziku da dobije infarkt ili šlog, upozorio je predsjednik Centra za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga - HISPA BiH Radoslav Nikolić.
Nikolić je rekao Srni da kardiovaskulnarne bolesti sa 53 odsto učestvuju u ukupnoj smrtnosti u Republici Srpskoj i da je trenutna situacija na prevenciji kardiovaskularnih bolesti veoma niska. 

"Dodatni problem je što Fond zdravstvenog osiguranja ne prepoznaje preventivne aktivnosti kao bitne u očuvanju zdravlja od kardiovaskularnih bolesti", naveo je Nikolić, koji je večeras prisustvovao otvaranju HISPA Centra u zdravstvenoj ustanovi Specijalistički centar "Polimed" u Doboju. 

Ukazujući na značaj HISPA centara Nikolić je naveo niz aktivnosti koje se u okviru njih sprovode na prevenciji, produžavanju životnog vijeka i smanjivanju invalidnosti kod građana i pacijenata. 

"Važan je zajednički rad pacijenata i doktora. Doktori su raspoloženi da pomognu i svoj rad u HISPA centrima obavljaju volonterski. I tu je veoma važna uloga vas medija da se ovaj posao približi građanima kako bi se preventivnim pregledima i programima smanjila invalidnost ili smrt od infarkta ili šloga", rekao je Nikolić. 

On je naveo da je na području Doboja evidentirano oko 14.000 oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. 

Načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Nebojša Tasić rekao je da je Centar u "Polimedu" dio međunarodnog HISPA udruženja od 54 centra u pet zemalja i trinaesti je u BiH, s obzirom da je danas takav Centar otvoren i u ordinaciji "Sanmed" u Šamcu. 

 

http://dobojski.info/zdravlje/item/20052-doboj-u-srpskoj-35-odsto-gradana-boluje-od-hipertenzij