Učitavanje...

Savjeti dr Ane Cvjetinović, pedijatra!Polymed-Doboj

Prehlada kod djece

Curenje nosa, kihanje, kašljanje bez povišene temperature. Dijete je dobrog apetita i raspoloženja, aktivno. Ovo je prehlada.
Uzrok nije ni hladnoća ni promaja, već virus. Virusa prehlade je mnogo, ima ih preko 200 tipova, ali se češće javlja u hladnim danima, ali se može desiti bilo kada u toku godine.

Dobija se lako, kontaktom sa bolesnim djetetom ili odraslima. Virusi se brzo šire kihanjem, kašljanjem, ali i prljavim rukama.

Virusi prehlade se naročito brzo šire u kolektivima, vrtićima, školama i slično. Djeca u vrtićima su najviše izložena jer još uvijek nisu razvila imunitet protiv brojnih virusa prehlade.

Zato ih virusi napadaju, a razmjena virusa traje mjesecima „serijski“.

Komplikacije
To je bezazlena blaga virusna infekcija nosa, pa ga treba redovno cistiti i držati prohodnim. Ako je nos duže zapušen zbog neredovnog ispiranja i održavanja nosa može se javiti blokada „Eustahijeve tube". Polsedica je bol u uvu (usred nagomilanog sekreta u srednjem uvu), a ako se nos ne otpusi može nastati i zapaljenje srednjeg uva. Kod starije dijece može se javiti upala sinusa.

Liječenje
Antibiotici NE pomažu i NE treba ih davati.
Jedini lijek je ispiranje nosa fiziološkim rastvorom ili nekim hipertonim rastvorima (sinomari).

Može li beba u šetnju?
Može ako napolju nije prehladno i vjetrovito.

Važno je izbjegavati zatvorene prostore gdje boravi mnogo ljudi.

Kako ocjeniti imunitet protiv virusa prehlade?
Dovoljno je da se dijete zdravo hrani. Vremenom će dijete razviti imuni sistem, a to se obično dešava između 6-7 godine.