Učitavanje...

 Novo u ZU SC "Polymed"Polymed-Doboj

Određivanje ABI pomoću najnovijeg aparata za neinvazivno merenje kao i procjena rizika za nastanak periferne arterijske bolesti. 

 

Ankle Brachial Index (ABI) predstavlja odnos krvnog pritiska mjerenog na potkoljeniciu i krvnog pritiska mjerenog na nadlaktici.


Normalne vrijednosti ABI u mirovanju ukazuju da nema značajnog suženja ili blokade u protoku krvi kroz krvne sudove. Vrijednosti koje odstupaju od normalnih mogu ukazivati na postojanje suženja arterijskih krvnih sudova u organizmu a samim tim i na povećan rizik za pojavu srčanog ili moždanog udara. Kod preko 50% svih pacijanata sa povećanim krvnim pritiskom dolazi i do promena u ABI bez ikakvih pratećih simptoma. Pacijenti kod kojih se jave smetnje pri hodu tj. zamaranje imaju smanjenu perifernu cirkulaciju a samim tim i vrednosti ABI su daleko niže. Dokazano je da smanjene vrednosti ABI povećavaju rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti pošto ukazuje na ozbiljnost arterosklerotskih promjena u krvnim sudovima.

Pod uslovom da ne postoje drugi značajni uslovi koji utiču na arterije na nogama, ABI vrednosti se mogu tumačiti na sljedeći način :

ABI vrijednosti 
Tumačenje vrijednosti 
> 1.4 Periferna vaskularna bolest
1.0 - 1.4 Normalne vrednosti
0.9 - 1.0 Optimalne vrednosti
0.8 - 0.9 Blaga arterijska bolest
0.5 - 0.8 Umjerena arterijska bolest
< 0.5 Teška arterijska oboljenja