Učitavanje...

Savjeti dr Daliborke Pejić, porodičnog ljekaraPolymed-Doboj

 

 

                   

  PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINE

 

 

Mogućnost prilgođavanja ljudskog organizma na promjene atmosferskih prilika i uslove okoline je velika. 
Ipak, u slučajevima većih i naglih odstupanja od uobičjenih meteroloških uslova, sposobnost prilagođavanja fizioloških funkcija može biti nedovoljna. Pri tome postoje razlike između zdrave i osobe koja boluje od neke akutne ili hronične bolesti.

Osobe sa hroničnim bolestima se teško prilagođavaju promjenjenim atmosferskim prilikama i kod njih se često postojeće tegobe pogoršavaju ili se pojavljuju nove.

Da bi smo pomogli našem organizmu, ističe doktorica Darliborka Pejić, doktor porodične medicine, u procesu prilagođavanja na meterološke uslove potrebno je pridržavti se određenih preporuka:

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti. 
Pijte redovno negaziranu običnu ili mineralnu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Rashladite svoj dom. 
Rashladite prostor u kome živite. Idealno bi bilo sobnu temperturu održvati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima.

Klonite se vrućine.
Izbjegavjte izlazak vani u najtoplijem dijelu dana. Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično rano ujutru u periodu od 4-7 sati i poslije podne nakon 17 sati.

Redovno uzimajte terapiju.
Redovno uzimajte propisanu terapiju. Lijekove držati na temperaturi ispod 25°C ili u frižideru.

Javiti se ljekaru.
Ako kod drugih primjetite toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva ili nesvjesticu ili gubitak svijesti, odmah pozovite hitnu pomoć. Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu rashladiti hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnosti i oslobodite viška odjeće.