Učitavanje...

Savjeti dr Ane Cvjetinović, pedijatraPolymed-Doboj

 

 

 

 

PROLIV I POVRAĆANJE U TOPLIM DANIMA

 

Mnogo je djece ovih dana koja imaju crijevnu infekciju. Neoprano voće i povrće, nehigijenska kupališta, neadekvatno čuvana i pripremljena hrana pogoduje širenju virusa i bakretija, ali i toksina koja izazivaju prolive.

Kako pomoći djetetu?

Nadoknada tečnosti - oralna rehidracija.

Gubitak tečnosti može da ugrozi zdravlje djeteta. 
Najprirodniji način nadoknade izgubljene tečnosti je oralna rehidracija, za to postoje adekvatni preparati (elektloliti) koji imaju optimalan odnos šećera i minerala, a rastvaraju se u vodi.

Koliko dati tečnosti djetetu?

Najbolje je davati djetetu da pije često po malo, 1-2 kašičice na 5 min, većem djetetu po par gutljaja.

Orijentaciono do 2 godine starosti 10 ml/kg tt rastvora, ako ima 10 kg dati mu 100 ml., djeca između 2-10 godina 100-200 ml nakon svake stolice, djeca iznad 10 godina kao odrasli.

Pravilo ,, često po malo" treba poštovati, jer veća količina izaziva povraćanje. Voda nije zamjena za elektrolit, ali kad se broj proliva značajno smanji, polako se dijete uvodi u uobičajeni režim unosa tečnosti.

Čajevi su dobri, ali nisu dovoljni i nisu zamjena za elekrolit.

Zaboravite sokove! Sokovi sadrže šećer koji pogoršavaju proliv.

Adekvatna dijetalna ishrana.

Adekvtna dijetalna ishrana je veoma bitna u borbi protiv proliva. Podrazumjeva laganu, termički obrađenu hranu, koja se lako vari (riža, bareni kromopir, mrkva) sa smanjenjem broja i količine stolice postepeno normalizovati ishranu (kuvano pileće meso, teletina u supi).

Ukoliko bebe imaju proliv koje sisaju ne treba prekidati dojenje.

Roditelji moraju imati u vidu da dijete ne treba tjerati da jede, jer je gubitak apetita posledica infekcije.

Probiotici.

Probiotici su od velike koristi u borbi protiv crijevne infekcije, oni su "pojačivači" crijevnog imuniteta, ili direktno pomažu u eliminciji uzorka infekcije.

Kada je potrebna pomoć pedijatra?

Ako dijete im uporno prolive, stalno povraća, slabost (ne može na noge), odbija da pije i jede su znaci dehidracije. Tada je neophodan pregled pedijatra.